Hankintapäivässä käsiteltiin geopoliittisia muutoksia

05.06.2024

Geopoliittiset muutokset ovat asettaneet monet hankinta-ammattilaiset uusien haasteiden eteen. Sotien ja niitä seuranneiden pakotteiden, logististen ongelmien sekä muun muassa kiristyvien ympäristövaatimusten, kuten hiilirajamekanismin, vuoksi hankintaprosessit ovat paikoin kokeneet merkittäviä muutoksia. Näitä muutoksia käsiteltiin LOGYn Hankintapäivässä 30.5.2024 Helsingin Epicenterissä.

Suomen Pankin tutkimuslaitos BOFITin Laura Solanko käsitteli puheenvuorossaan pakotteiden tarvetta ja niiden vaikutuksia Venäjän talouteen. Venäjän vastaiset pakotteet, joista osa on ollut voimassa jo vuodesta 2014, ovat lisääntyneet merkittävästi helmikuun 2022 jälkeen. Vaikka Venäjän talouden romahtaminen ei vaikuta todennäköiseltä, eivät pakotteet tähtääkään siihen. Solanko korosti, että pakotteet ovat osa EU:n laajempaa pakettia, jonka tarkoituksena on tukea Ukrainaa, tehdä sodankäynti Venäjälle kalliimmaksi ja vaikeammaksi sekä palauttaa järjestys Eurooppaan.

Normetin Markku Verkama nosti puheenvuorossaan esille, että globaali hankinta ei suinkaan ole pysähtynyt, vaikka vastatuulet ovat teettäneet hankinnan ammattilaisille valtavasti lisätöitä. On kuitenkin tärkeää olla entistä varovaisempi ja tietoisempi riskeistä kuin aiemmin, Verkama muistutti.

Harri Lorentzin vetämässä paneelikeskustelussa pohdittiin geopoliittisten haasteiden vaikutuksia hankintaan. Panelistit, Orionin Johanna Pakkanen, Wiima Logisticsin Heikki Heinonen ja Wärtsilän Rauni Jaskari, löysivät geopoliittisista epävarmuuksista myös hopeareunuksen, sillä haasteiden myötä yritykset ovat oppineet paljon myös uutta, ja toimitusketjuista ja organisaatioista on tullut entistä vahvempia. Lisäksi muutokset ovat pakottaneet kehittämään uusia kyvykkyyksiä, kuten valppautta (see sooner, act faster), ja hankinnan status organisaatioissa on kohonnut.