Suomen lääkehuolto ajautui kriisiin yhdessä päivässä

19.10.2017

Suomen lääkehuolto ajautui kriisiin yhdessä päivässä
Helsingin Sanomat, 19 Oct 2017, online:-
HS on selvittänyt, kuinka Suomen lääkehuolto ajautui kriisiin yhdessä päivässä. Oriola otti syyskuun 2017 alussa käyttöönsä SAP:n ja Accenturen toimittaman pitkälti automatisoidun toiminnanohjausjärjestelmän. Se kehotti apteekkeja varautumaan päivän toimituskatkokseen. Se ajoi järjestelmän sisään perjantaina 1.9. eikä toimittanut silloin tilauksia. Uudella järjestelmällä saatiin viikonloppuna kerättyä tilauksia. Kaiken piti toimia normaalisti maanantaina. Maanantait ovat ruuhkaisia ja nyt se oli normaaliakin ruuhkaisempi, sillä järjestelmään tuli myös perjantailta jääneitä tilauksia.
Järjestelmän käytettävyydessä ja sisään virtaavien tilausten prosessoinnissa oli vaikeuksia ja virheitä. Lääkkeiden kerääjät eivät hallinneet kaikkia virhetilanteita. Laatikoita kuljettavat linjat ruuhkautuivat. Autoihin lastattiin mieluummin vajaita laatikoita kuin ei laatikoita ollenkaan.
Järjestelmän virheiden korjaaminen vei aikaa. Ongelmat pahenivat. Tilannetta pahensi se, että apteekit tekivät tilauksia uudelleen, kun tilauksia ei saapunutkaan. Lääketilausten saaminen suunnilleen aikatauluun kesti viisi viikkoa. Rasvoissa, hoitotarvikkeissa ja kosmetiikassa ei olla vielä ajan tasalla. Päällekkäisten tilausten, palautusten ja laskujen selvittely vie kauan.
©M-Brain
Link to original article