Ura näköalapaikalla

Susanna Kraft aloitti työuransa Telellä vuonna 1989. Seuraavana vuonna Suomi syöksyi lamaan. Kansakunnan nousua aallonpohjalta siivitti toimiala, jonka huimaa kehityskaarta Kraft on seurannut näköalapaikalta koko uransa.

SUSANNA KRAFT

Elisan hankintajohtaja. Toiminut monissa eri tehtävissä Suomessa ja kansainvälisesti
hankinnan tehtävissä.

Koulutus: Tietotekniikan insinööri, suorittanut MBA-tutkinnon kansainvälisestä
johtamisesta
Perhe: Avomies ja kaksi aikuista lasta
Kotipaikka: Helsinki
Harrastukset: Juoksu, tennis, luonnossa liikkuminen
Mukana LOGYssä: Hankintafoorumin johtoryhmän jäsen

 

"Olin opiskeluaikoina töissä Telellä korjaamassa ja asentamassa NMT-tukiasemia. Tuona aikana GSM-teknologia teki vasta tuloaan, mutta varhain jo huomasin, kuinka uusi teknologia tulee muuttamaan maailmaa. Oikeastaan siellä se kipinä matkapuhelintekniikkaan ja -maailmaan syttyi. Mikä olikaan hienompaa kuin tajuta, että pääsee seuraamaan merkittävän teknologian läpimurtoa näköalapaikalta sen elinkaaren alkumetreiltä lähtien.

Kun valmistuin opinnoistani vuonna 1993, niin pääsin töihin aikansa start-up-yhtiöön Radiolinjalle. Olin aloittaessani vasta yhtiön 16. työntekijä. Henkilöstön keski-ikä oli 30:n paikkeilla ja olimme mukana luomassa maailman ensimmäistä GSM-verkkoa Nokian kaltaisten tärkeiden sidosryhmien kanssa.

Vuodet Radiolinjalla oli huimaa aikaa. Kun yhtiö pääsi toden teolla vauhtiin, ei sitä pidätellyt mikään. Vauhtia kuvaa liikevaihdon moninkertaistuminen joka vuosi.

Ensimmäinen tehtäväni Radiolinjalla oli koordinoida tukiasemien rakentamista ympäri Suomea. Tehtävä edellytti muun muassa rakentamisen yksityiskohtiin tutustumista sekä ihmisten kanssa vuorovaikutusta ympäri Suomen. Uteliaana ja tiedonnälkäisenä se sopi itselleni hyvin.

Hyppy hankintatehtävien äärelle tapahtui muutamaa vuotta myöhemmin, kun sain vastuulleni yhtiön hankintayksikön perustamisen. Siitä alkoi hankinnan opiskeluni töiden ohessa.

Sittemmin olen päässyt Elisalla tarkastelemaan matkapuhelintoimialaa erilaisista työtehtävistä käsin ja viimeisimpänä taas useamman vuoden Chief Procurement Officerin roolista.

Hankintatoimi on mieletön näköalapaikka yritysten koko liiketoimintaan. Hankinta on tekemisissä useimpien eri business-alueiden kanssa. Yritämme laaja-alaisesti tukea jokaista yksikköä menestymään. Hankinnassa kehitysmahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja onnistuessamme näemme hyödyt konkreettisesti liiketoiminnassa.

Myös jatkuva muutos tekee hankintatoimesta mielenkiintoisen. Hankinnan ammattilaisen täytyy seurata paitsi mitä hankinnassa tapahtuu mutta myös laajemmin ympäröivän maailman kehitystä. Hyvät verkostot ja laaja-alainen käsitys monista eri toimialoista on hyväksi. Esimerkiksi koronan, kauppasotien ja komponenttipulan aikana on ollut hyödyksi, jos ymmärtää laaja-alaisesti eri ilmiöitä.

Tulevaisuudessa kehitys tulee jatkumaan vähintään yhtä nopeana. Kun aikoinaan hankintatoimessa fokus oli hinnoissa ja kaupallisissa ehdoissa, niin nyt alalla puhuttaa muun muassa vastuullisuus, riskienhallinta, tietoturva, GDPR sekä materiaalisaatavuuteen liittyvät asiat. Tulevaisuudessa tekoäly, koneoppiminen ja analytiikka tulevat näkymään yhä vahvemmin hankinnan agendalla.

Uskon, että itsensä kehittäminen on elämänmittainen prosessi. Tuskin milloinkaan olen valmis ammattilaisena, vaan toivottavasti kehittyminen ja uteliaisuus jatkuvat läpi uran.

Seuraava >
< Edellinen
Uratarinoita-etusivu