Lohkoketjun käyttömahdollisuuksia kartoitettu

5.10.2017

Lohkoketjun käyttömahdollisuuksia kartoitettu
Tivi, 05 Oct 2017, s.11:-
Liikenne- ja viestintäministeriö on syyskuussa 2017 julkistanut VTT:n tuottaman selvityksen lohkoketjuteknologian mahdollisista käyttökohteista. Tunnetuin sovelluskohde ovat kryptovaluutat.
VTT:n tutkimusinsinööri Tuomo Kinnunen kertoo, että Saksassa lohkoketjuja käytetään sähköautojen latauksen maksuteknologiassa. Kouvolassa on menossa logistiikka-alan kokeilu. Lohkoketjun avulla voidaan vähentää tullin tarvitsemien dokumenttien määrää ja lyhentää niiden käsittelyaikaa.
Kinnunen pitää lähiruokaa yhtenä mahdollisena sovelluskohteena. Nyt kullakin toimittajalla on oma logistiikkaketju, mutta yhteinen alusta saattaisi tarjota säästöjä ja synergiaetuja.
Selvityksen teknisen asiantuntijan, Chainfrog-startup-yhtiön perustajan Keir Finlow-Batesin mukaan lohkoketju soveltuu luottamuksen aikaansaamiseen useiden oman etunsa mukaan toimivien tahojen välille. Hän näkee potentiaalia mm. vakuutuksissa ja autokaupoissa. Finlow-Bates kehittäisi ajoneuvorekisteriä lohkoketjun avulla. Auton myyjä antaisi auton mukana virtuaalisen poletin, jonka kautta Trafi voisi jakaa uudelle omistajalle nykyistä enemmän dataa auton käytöstä.
LVM:n ylitarkastaja Tuomas Kaivola arvioi, että lohkoketjulla voi olla oma roolinsa prosessien ja toimintatapojen muuttuessa digitalisaation myötä.
©M-Brain