Neste maksoi käyvän hinnan tankkereistaan

18.10.2017

Neste maksoi käyvän hinnan tankkereistaan
Talouselämä, 18 Oct 2017, online:-
Neste Shipping myi muutama vuosi sitten suurimman osan öljy- ja kemikaalitankkereistaan ja hinaajistaan Huoltovarmuuskeskukselle ja Ilmariselle. Nykyinen työministeri Jari Lindström ja kansanedustaja Kaj Turunen epäilivät silloin eduskunnassa, että Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen istui järjestelyssä kolmella pallilla. Lievonen toimi myyjän eli Neste Oilin toimitusjohtajana, yhden ostajan eli Lemminkäisen hallintoneuvoston puheenjohtajana ja toisen ostajan eli Huoltovarmuusneuvoston jäsenenä. Silloin epäiltiin, että ostajat saattoivat maksaa aluksista liikaa, mikä hyödyttäisi Nesteen osakkeenomistajia. Kauppahintaa ei paljastettu.
Alma Talentin analyytikko Ari Rajala on arvioinut Huoltovarmuuskeskuksen ja Ilmarisen omistuksessa olevien tankkeriyhtiöiden tilinpäätösten perusteella laivojen hintaa. Huoltovarmuuskeskus ja Ilmarinen maksoivat viidestä tankkerista kaikkiaan 85,2 milj. euroa. Kallein alus oli raakaöljytankkeri Mastera, joka maksoi reilut 31 milj. euroa.
Ilman salattuja lisätietoja tankkeriliiketoiminnan tulevaisuudesta on vaikea arvioida, saiko Neste ylihintaa aluksista. Näyttää kuitenkin siltä, että tankkereista maksettiin käypä hinta.
©M-Brain
Link to original article