Neste Ralli logistiikan näkökulmasta

7.05.2018

Neste Ralli kerää erikoiskokeiden varrelle tuhansittain rallin ystäviä. Suuri tapahtuma tuo mukanaan suuret logistiset ratkaisut.

”Vaikka tapahtuma huipentuu vuosittain ralliviikkoon, niin sitä tehdään käytännössä ympäri vuoden. Esimerkiksi seuraavan vuoden reittiä suunnitellaan välittömästi edellisen kilpailun jälkeen ja osittain jo sen aikana”, sanoo Neste Rallin promoottori Jani Backman.

Ympäri vuoden tapahtuman eteen työskentelee noin kymmenen hengen organisaatio. Ralliviikon lähestyessä kevään ja kesän aikana ydinorganisaatio kasvaa noin 40 henkilöön kunnes ralliviikon aikana organisaation koko räjähtää moninkertaiseksi.

”Tapahtuman aikana henkilökuntaa ja talkoohenkilökuntaa on yhteensä kaiken kaikkiaan noin 4 500. Suurin osa koostuu erikoiskokeiden järjestäjistä, järjestysmiehistä ja liikenteenohjaajista, jotka tulevat käytännössä noin sadasta seurasta ja AKK:n jäsenyhdistyksestä”, Backman lisää.

Yhteistyökumppaneilla tärkeä rooli

Neste Rallin yhteistyökumppaniverkosto, johon kuuluu Nesteen lisäksi muun muassa Toyota, Toyota Material Handling, Ramirent, Grano, DHL ja Eckerö Line, on tapahtuman onnistumisen ja sujuvuuden kannalta keskeisessä asemassa.

”Yhteistyökumppaniverkosto toimii aktiivisesti ympäri vuoden suunnitellen ja kehittäen toimintoja eri sektoreilla”, Backman sanoo.

”Odotamme kumppaneilta nykyaikaisia ja täsmällisiä, mutta joustavia logistiikkaratkaisuja, jotka huomioivat FIA:n ympäristösertifikaatin mukaisen kestävän kehityksen näkökulman”, Backman sanoo.

Laaja alue ja valtava ihmismäärä asettaa haasteita

Neste Rallissa vieraili viime vuonna pelkästään Jyväskylän Paviljongin kilpailukeskuksessa ja huoltoparkissa yli 60 000 ihmistä. Suuri ihmismäärä ja maantieteellisesti laaja alue asettavat paljon vaatimuksia tapahtuman logistisille ratkaisuille.

”Tapahtuma on alueellisesti hyvin laaja ja oikeastaan jokaisella toiminnan tasolla on oma logistiikkaketju ja siinä huomioitavat asiansa”, Backman kuvailee.

”Tiimien, kilpailijoiden ja WRC-sarjan globaali logistiikka muodostaa yhden ulottuvuuden ja kaupungissa sekä erikoiskokeiden varrella yleisölle näkyvät käytännön järjestelyt ja ratkaisut omansa. Esimerkiksi erikoiskokeet ja erityisesti kaupunkierikoiskoe edellyttävät paljon valmisteluja ja niihin liittyvää logistiikkaa”, Backman pohjustaa.

”Tapahtuman mobiiliapplikaatio on yksi esimerkki yleisömassojen liikutteluun ja hallinnointiin liittyvästä työkalusta, jonka olemme kehittäneet, ja joka on ollut käytössä kaksi vuotta”, Backman sanoo.


CASE Jyväskylän rallit logistiikan näkökulmasta

Neste Rallin promoottori Jani Backman, AKK Sports Oy, puhuu LOGYn Sisälogistiikkapäivässä 16.5.2018.

Huom. Kaikkien päivän aikana kilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan MM-rallielämys kahdelle (2 x Rallipassit) Neste Ralliin 26.-29.7.2018. Palkinnon arvo on 150€. Rallipassi on Suomen MM-rallin kaikenkattava pääsylippu, joka oikeuttaa pääsyyn jokaiselle erikoiskokeelle sekä Jyväskylän Paviljongin kilpailukeskuksen ja huoltoparkin oheisohjelmiin koko tapahtuman ajan.