Toimitusketju on kiertotalouden keskiössä

18.10.2018

Kiertotaloudessa toimitusketju on kaksisuuntainen virta, mikä vaatii logistiikkatoimijoilta uutta osaamista, mutta avaa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Uudelleenvalmistus ja take-back-palvelu muuttavat perinteistä lineaarista valmistusprosessia ja edellyttävät logistiikkatoimijoilta uusia palveluita ja esimerkiksi uutta kalustoa: miten tavarat saadaan loppukäyttäjiltä takaisin tehdashalleihin tehokkaasti ja kannattavasti? Markkinapotentiaalia uudelleenvalmistuksessa piilee, sillä esimerkiksi pelkästään Euroopassa uudelleenvalmistuksen voolymi oli 30 miljardia euroa vuonna 2016, ja työtä se tarjosi 190 000 ihmiselle.

Senior Lead Jyri Arponen on Sitran asiantuntija, miten kiertotaloudesta saadaan kasvua teknologiateollisuuteen ja sen vaikutuksista toimitusketjuun. Sitran Kiertotaloudesta kasvua teknologiateollisuuteen -ohjelmassa on ollut mukana 50 teknologiayritystä, niin kasvuhakuisia pk-yrityksiä, kuten Beneq, Dynaset, Ellego ja Tamturbo, että Cargotecin, Outotecin ja Nokian kaltaisia suuria teollisuusyrityksiä.

Jyri Arponen puhuu SCM-Päivässä 30.10. aiheesta Uusia palveluita ja kilpailuetua toimitusketjuun kiertotalouden liiketoimintamalleilla