Yritysjohtaja, investoi nyt!

Kirjoitettu: 09.10.2023

Menossa on kaikin puolin varsin haastavat ajat. Kun haastavista ajoista pitää selvitä, on kokemus valttia.

Monet muistavat varmasti 1990-luvun laman varsin hyvin. Tilanne oli karmea: Työttömyysaste oli pahimmillaan n. 19 %, pankkeja jouduttiin tukemaan ja korot huitelivat yli 15 %:n lukemissa. Kauppa ei luonnollisestikaan käynyt, teollisuus pysähtyi, investoinnit olivat ”nollissa”.

Vai loppuivatko investoinnit sittenkään? Ainakin yksi toimiala, kauppa, ui vastavirtaan ja investoi tuolloin voimakkaasti. Tähän oli oiva tilaisuus, sillä tekniikka oli mennyt lujasti eteenpäin: PC:t olivat yleistyneet, ohjelmistokehitys nopeutunut ja entistä paljon pienemmillä kustannuksilla saatiin paljon enemmän aikaan. Kauppa oli murrosvaiheessa, vanhat järjestelmät eivät tarjonneet tarpeeksi tietoa liiketoiminnan kehittämiseen, mutta uusissa järjestelmissä oli uutta potentiaalia. Tähän tilaisuuteen monet tarttuivat ja investoivat uuteen tekniikkaan. Ja kuinka ollakaan, kun taloustilanne lähti kääntymään, nämä investoijat olivat kovassa iskussa, takoivat hyviä tuloksia, kasvoivat ja menivät ohi kilpailijoistaan.

Nyt 30 vuotta myöhemmin olemme varsin samankaltaisessa tilanteessa. Kriisi on niin sanotusti päällä. Esimerkiksi rakentaminen on ollut lähes pysähdyksissä käytännössä koko tämän vuoden. Siitä seuraa koko rakennusalaa palvelevan liiketoiminnan hyytyminen. Rautakauppa on vaikeassa tilanteessa, logistiikkayrityksillä on vähemmän tilauksia toimitettavanaan. Korot ovat korkealla ja kuluttajat eivät tee isoja investointipäätöksiä. Kierre on valmis.

Mutta: myös tietotekniikan puolella olemme 1990-lukua vastaavassa tilanteessa. Uudet järjestelmät kykenevät lähes ihmeisiin verrattuna vanhoihin. Laskentateho on moninkertainen ja suurten datamassojen käsittely onnistuu helpommin kuin koskaan. Uusi tekniikka tarjoaa mahdollisuuden kehittää huomattavasti aiempaa kyvykkäämpiä järjestelmiä. Tekoäly tekee tuloaan vauhdilla ja sen soveltaminen liiketoimintatarpeisiin edistyy samalla vauhdilla. Älykkäät ratkaisut löytävät liiketoiminnasta ne asiat, joista on syytä luopua ja ohjaavat kohti kannattavampaa kaupankäyntiä. Mahdollisuudet ovat kerta kaikkiaan mahtavat.

On totta, että investoinnit, erityisesti IT-alalla, voivat olla huomattavia. Taloudellisesti haastavat ajat voivat kuitenkin tarjota "hiljaisen hetken" arvioida, mihin suuntaan haluamme yrityksen kehittyvän. Jonkun sanonnan mukaan juuri hiljaisuus antaa tilaa kuulla ne asiat, jotka normaalisti hukkuvat meluun.

Nyt ei kannata käpertyä kuoreen. Taloudellisesti vaikea aika saattaa sittenkin olla juuri se oikea aika panostaa tulevaisuuteen.


Kirjoittaja Petri Lindholm on Partner ja CEO Supermind Oy:ssä, joka on turkulainen logistiikan ja vähittäis- sekä tukkukaupan IT-ratkaisuihin erikoistunut teknologiayritys.