Case IKEA Suomi: Näin pienennämme logistiikan hiilijalanjälkeä

11.11.2019

LOGY Conferencessa 6.2.2020 kuullaan, miten IKEA Suomessa on onnistuttu pienentämään logistiikan hiilijalanjälkeä yli 30 prosenttia vuodesta 2011.

IKEA Suomen päästöleikkurin taustalla on vaikuttanut vahvasti yhtiön Customer Fulfillment Manager ja globaalissa kehitystiimissä vaikuttava Juha Taskinen. Taskinen on IKEA-tavaratalojen logistiikan huippuosaaja, joka kehittää työkseen entistäkin ympäristöystävällisempää tavarantoimitusketjua koko IKEA-maailmaan.

Taskisen logistiikkaan liittyvät innovaatiot ovat pienentäneet merkittävästä IKEA Suomen hiilidioksidipäästöjä. Esimerkiksi Taskisen pahvilavainnovaatio on laajenemassa vielä tämän vuoden aikana muihinkin IKEA-maihin Eurooppaan. Korvaamalla puiset kuormalavat pahvilavoilla IKEA Suomi sai leikattua tuotteidensa kuljetuksesta syntyviä CO2-päästöjä 75 000 tonnilla vuodessa.

Tavoitteena ympäristöystävällisyys

IKEA on uutisoinut uudistuvansa seuraavan parin vuoden aikana merkittävästi. Uudistumisen tavoitteena on luoda IKEA entistä helpommin saavutettavammaksi, digitaalisemmaksi, edullisemmaksi sekä vastuullisemmaksi. Uudistuminen näkyy IKEA Suomessa erityisesti logistiikassa, jossa vastuu koko logistiikkaketjusta on yhä vahvemmin maalla itsellään. Tämän myötä Suomeen onkin tuotu noutoautomaatit tavaratalojen yhteyteen, aloitettu saman päivän toimitukset ja päästöttömät kotiinkuljetukset.

IKEA-logistiikan vastuullisuustavoitteet

  • Tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä kaikki kotiinkuljetukset koko konsernin tasolla ovat päästöttömiä
  • 2030 mennessä IKEA-tuotteissa käytetään ainoastaan uusiutuvia materiaaleja tai kierrätysmateriaaleja
  • IKEA ei kuljeta ilmaa – kuljetusrekat ovat aina täytetty lattiasta kattoon. Pakkaussuunnittelu ja litteät pakkaukset mahdollistavat rekkojen korkeat täyttöasteet.
  • IKEA pyrkii jatkuvasti vähentämään kuljetusten määrää, matkojen pituuksia ja pienentämään kuljetuksiin käytettävien rekkojen polttoaineenkulutusta. Tulevaisuudessa yhä enemmän toimituksia siirretään kuljetettavaksi asiakkaille suoraan Suomesta, kun aiemmin toimitukset ovat kulkeneet Ruotsin keskusvaraston kautta.


Juha Taskinen esiintyy LOGY Conferencessa 6.2.2020. Lue lisää: LOGY Conference 2020 Finlandia-talolla ja M/S Viking XPRS:llä 6.–7.2.2020.