Uudistetut IT-sopimusehdot käyttöön vuonna 2026

29.04.2025

IT-sopimusehtojen päivittäminen on parhaillaan käynnissä, ja tavoitteena on julkaista ja ottaa ne käyttöön ensi vuonna. Uudistuksessa IT-ehtojen yleiset sopimusehdot tarkastetaan, ehtojen soveltuminen kansainvälisiin cross border -tilanteisiin selvitetään ja erityisehtojen ajanmukaisuus ja tarpeellisuus käydään läpi. Ehtojen nimi vaihtuu uudistuksen myötä IT2026-ehdoiksi.

“IT-ehtojen ajanmukaisuutta tarkastellaan säännöllisesti, jotta ehdot vastaavat alan kehitystä ja palvelevat alan yritysten tarpeita. Digitalisoituva yhteiskunta tarvitsee yhä enemmän ohjelmistoihin perustuvia tuotteita ja palveluita. Samoin IT-alalle tulee koko ajan uusia toimijoita, jotka tarvitsevat helposti käyttöön otettavat sopimusehdot. On myös havaittu, että tiedontarve IT-ehdoista ja niiden käytöstä on jatkuvaa”, kertoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Minna Aalto-Setälä.

IT-sopimusehdot ovat IT-palveluita toimittavan yrityksen ja palvelun tilaajan väliset kotimaiset sopimusehdot, jotka helpottavat IT-alan sopimusten tekemistä ja alentavat kustannuksia. Ehdot koostuvat tällä hetkellä yleisistä sopimusehdoista, kymmenestä erityisehdosta ja yhdeksästä sopimusmallista.

Ehtokokoelman ajanmukaisuus varmistetaan kolmen vuoden välein. Jatkuvasti muuttuva toimintaympäristö ja uudet säännökset edellyttävät muutoksia ja tarkennuksia. Erityisesti IT-ehtojen pilvipalveluja koskevien erityisehtojen uudistamiseen vaikuttaa EU:n uusi datasäädös.

”Komissiossa valmistellaan parhaillaan datasäädöksen edellyttämiä pilvipalveluja koskevia vakiosopimuslausekkeita. Niiden on määrä valmistua ensi syksynä, kun datasäädöksen soveltaminen alkaa. Tällöin viimeistään tiedetään, miten IT-ehtojen pilvipalvelu- eli ETP-erityisehtoja tulee muokata”, Aalto-Setälä sanoo.

Päivitystyöhön osallistuvilla IT-alan asiantuntijoilla on pitkä kokemus alan sopimuksista. Sopimusehdoilla pyritään huomioimaan sopimusehtojen käyttäjien tarpeet. Asiakkaan ja toimittajan välisessä sopimuksessa on kuitenkin aina otettava huomioon myös tapauskohtaisesti olemassa oleva tilanne, mahdolliset erityisolosuhteet ja se, mitä tuotetta tai palvelua ollaan toteuttamassa.

“Sopimuksen laatimisessa kannattaa huomioida myös ehtokokoelmaan kuuluvat sopimusmallit. Niiden ja IT-ehtojen käyttöä pyritään helpottamaan käyttöohjeiden saatavuutta ja käyttökokemusta parantamalla. Myös verkkosivujen käyttöä pyritään parantamaan niin, että kaikki osiot ovat tulevaisuudessa saatavilla myös englanniksi. Itse ehdothan ovat jo nyt saatavilla sekä suomeksi että englanniksi”, toteaa Aalto-Setälä.

IT-ehtojen taustalla ovat Keskuskauppakamari, Software Finland ry, Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry, Teknologiateollisuus ry ja Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry. IT2022-ehtojen käyttö edellyttää voimassa olevaa lisenssiä, jonka voi ostaa Keskuskauppakamarilta osoitteesta it-ehdot.fi. LOGYn jäsenenä saat lisenssin hinnasta 40 prosentin jäsenalennuksen.