Pelasta Masa ja Maija burnoutilta - vie työvälineet tälle vuosituhannelle

Kirjoitettu: 23.3.2017

Pelasta Masa ja Maija burnoutilta - vie työvälineet tälle vuosituhannelle

Kilpailu kovenee ja epävarmuus kasvaa. Halpuutetaan ja voitot pienenevät. Mitä voit itse tehdä hallitaksesi koventunutta kilpailua ja epävarmuutta? Suuntaa katseesi toimitusketjuun.

Miten hallita digiajan toimitusketjua? Kysyessäni asiasta yritysten johtajilta, yleisiä vastauksia ovat: ”Meidän asiakkaamme eivät tiedä tulevia tilauksiaan.” Tai ”Meidän toimittajamme ailahtelevat”. Totta.


Esitän jatkokysymyksiä. Kuinka suuria vaihtelut ovat ja mitkä ovat seuraukset? ”En tiedä, mutta tilaukset heittelevät tosi paljon. Meidän Maija tietää.” Maija ei tiedä. Maija ei ehdi analysoida, koska Maija hukkuu arjen rutiineihin.


Kaikilla on oikukkaita asiakkaita ja epävarmoja toimittajia. Myöhästymiset, virheelliset toimitukset, palautukset, hyvitykset, kaikista näistä jää datajälki. Analysoi ja hyödynnä tietoa. Se helpottaa. Tiedon avulla johdat faktoilla – et mielipiteillä.


Miten pärjäät vanhoilla välineillä digiajassa?
Monet yritykset polkevat entistä lujempaa saadakseen pyörät pyörimään samaa tahtia kuten ennenkin. Työtahti kovenee. Asiakkaan pyyntöön on pakko vastata tai joku muu vie. Tarjoa isompi valikoima, tee kustomoidumpia ratkaisuja, lyhennä toimitusaikoja ja mene mukaan halpuutukseen. Siinä nykypäivän mantroja.

Millä työvälineillä töitä tehdään nyt?
Yli 90 % valmistavan teollisuuden yrityksistä käyttää toiminnanohjausjärjestelmän ja Excelin yhdistelmää. Tieto liikkuu käytäväpuheissa, Exceleissä sähköpostitse, puhelimella, papereissa. Kun työnteon määrä kasvaa, excelöinti ja sähköpostivuoret kasvavat. Myynnin Timppa, Tuotannon Masa ja oston Maija hautautuvat Exceleihin. Muutostahti kiihtyy ja tietoa on enemmän kuin koskaan, silti työvälineet ovat vanhoja. Käytännössä moni yritys yrittää hyödyntää tietoa 90-luvun työvälineillä. Tieto jää hyödyntämättä ja muutokset huomaamatta.


Ketterästi voittoon
Voittajia ovat johtajat, jotka oikeilla kysymyksillä selvittävät ongelmat. He laittavat vastuut, prosessit ja työvälineet kuntoon. Voittajia ovat ne organisaatiot, jotka saavat aikaan Timpan, Masan ja Maijan yhteistyön ja tiedonkulun. Voittajia ovat ne yritykset, jotka toimivat läpinäkyvästi, ennakoivat kysyntää ja vastaavat siihen joustavasti.
Ketterät toimitusketjut vievät voiton. Ne ovat läpinäkyviä yhteistyöverkostoja, jotka toimivat yhdessä suunnitellen, asiakkaiden oikkuja ennakoiden ja toimittajien puutoksiin varautuen. Nämä toimitusketjut menestyvät kasvavassa epävarmuudessa ja kovenevassa kilpailussa.


On aika pelastaa Masa ja Maija
Tämän vuosituhannen työvälineillä teet toimitusketjusta läpinäkyvän itsellesi, toimittajillesi ja asiakkaillesi. Tieto kulkee, tekeminen helpottuu ja pärjäät paremmin. Tai sitten voit jatkaa kuten ennenkin. Masa ja Maija hoitavat nykyiset ja tulevat haasteet eilisen välineillä. Kunnes ovat burnoutissa.


Lähteet: Järvenpää, E., Lanz, M. 2014. LeanMES: Tuotannonsuunnittelu ja -ohjaus suomalaisissa valmistavan teollisuuden yrityksissä. Nykytila, haasteet ja tarpeet.