Kosmopoliitti Kouvolassa

Opinnot veivät Rasel Khanin Bangladeshin 20 miljoonan asukkaan Dhakasta Kymenlaaksoon ja 80 000 asukkaan Kouvolaan. Sittemmin hankintatyötehtävät ovat kuljettaneet Khania eri puolille Suomea ja maailmaa.

RASEL KHAN

Category Manager, Stora Enso. Työskennellyt aiemmin muun muassa Kemiralla.

Koulutus: 2009 - 2013 Tradenomi (International Trade), KyAmk, Kouvola
2014 - 2016 MSc in Supply Management & Sustainability, LUT
2020 - Negotiations Skill (Aalto Executive School)
Kotipaikka: Vantaa
Harrastukset: kuntosali, sulkapallo, ulkoilu ja uinti
Mukana LOGYssä: Young Professionals johtoryhmän jäsen 2021

 

”Minulle oli jo varhain itsestäänselvää, että haluan ulkomaille opiskelemaan. EU:n ulkopuolelta tulevana opiskelijana minulla oli kuitenkin vain muutamia vaihtoehtoja opiskelupaikaksi, joissa pystyisin opiskelemaan stipendin turvin ja englanniksi. Lopulta valitsin Suomen ja Norjan väliltä Suomen, vaikka en käytännössä tiennyt maasta entuudestaan muuta kuin Nokian ja että täällä on paljon järviä.

Muutto Bangladeshin pääkaupungista Dhakasta Kymenlaaksoon ja Kouvolaan oli iso kontrasti. Erilaisten maailmojen kontrastia korosti entuudestaan se, että saavuin maahan tammikuussa 2009 vuoden kylmimpään ja lumisimpaan aikaan.

Tradenomin opintojeni jälkeen kiinnostuin Lappeenrannan teknillisen yliopiston hankintajohtamisen maisteriohjelmasta parin ystäväni suositusten perusteella.

LUTissa oli positiivinen yllätys, että pystyin opiskelemaan hankintajohtamisen lisäksi esimerkiksi kestävää kehitystä. Lappeenrannassa tutustuin muun muassa Jukka Hallikkaaseen, joka kertoi minulle sellaisesta yhdistyksestä kuin LOGY ja heidän mentorointiohjelmastaan.

Mentorointiohjelmaan osallistuminen osoittautui lopulta yhdeksi elämäni parhaimmista päätöksistä. Sain muutaman käänteen kautta mentorikseni Jukka Ahvosen, jolla on mittava kokemus eri hankintatehtävistä niin Huhtamäeltä, Metso Mineralsilta kuin Outotecilta.

Muualta Suomeen muuttaneena minulla ei ollut olemassa laajoja verkostoja suomalaisesta työelämästä, kontakteja tai oikeastaan edes käsitystä, miten täkäläinen työelämä ja -kulttuuri toimivat.

Ahvonen opetti minulle paljon tavasta kommunikoida ja ymmärtää suomalaista työelämän kulttuuria. Esimerkiksi kerran eräässä ensimmäisistä työhaastatteluistani haastattelija kysyi minulta, missä näen itseni kymmenen vuoden päästä. Halusin osoittaa motivaatiotani ja vastasin, että sinun paikallasi. Haastattelijan ilmeestä tiesin, ettei vastaus ollut osunut ihan maaliin. Myöhemmin Jukka muun muassa kertoi, ettei Suomessa ihan näin suorasti kannata osoittaa motivaatiota. Yhä edelleen olemme Jukan kanssa yhteydessä, onneksi usein vähän toisenlaisiin työelämän teemoihin liittyen.

Työurani lähti vauhdikkaasti liikkeelle valmistumiseni jälkeen. Ensimmäinen työtehtäväni vei minut Kemiralle ja Puolaan vuonna 2016. Pian aukesi kuitenkin kiinnostava mahdollisuus Stora Ensolla. Lisäksi positio oli Suomessa, jonne myös halusin maksaa veroni vastineeksi saamastani koulutuksesta.

Opintojen ja töiden kautta olen päässyt jo näkemään paljon maailmaa, muun muassa Ranskassa, Baltiassa ja Kiinassa. Minulle sopii hyvin, että hankinta-ammattilaisen maailma on globaali. Näen kuitenkin, että Suomella on tulevaisuudessakin keskeinen asema elämässäni, olin sitten työtehtävien kautta milloin missäkin.

Hankintatoimella näen suuren yhteiskunnallisen merkityksen isojen globaalien kysymysten ratkaisemisessa, kuten esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Minut pitää liikkeellä halu parantaa maailmaa teollisuuden hankintojen kautta.”

Seuraava >
< Edellinen
Uratarinoita-etusivu