Kuinka saat toimitusketjusi svengaamaan kuin La La Land?

Kirjoitettu: 07.3.2017

Kuinka saat toimitusketjusi svengaamaan kuin La La Land?

Parhaimmillaan toimitusketjun yhteistyöverkoston osapuolet tanssivat samaan tahtiin, luovat arvoa ja saavat palkinnoksi tyytyväisiä asiakkaita. Kuinka tähän päästään?


Toimivassa toimitusketjussa tanssipari tekee aitoa yhteistyötä. Se treenaa, kommunikoi ja tietää, että vain yhteistyöllä tanssikisa voitetaan.


Yhteistyön tuloksena asiakkaan arvonlisäkäyrä viistää pian kattoa. Myynnin Timpan on helppo rikkoa myyntiennätyksiä, kun varastosta löytyy aina oikeaa tavaraa. Tuotannon Masaa hymyilyttää, kun myynnin ennusteiden avulla tuotanto- ja ostotarpeet ovat selvillä. Näin toimitusvarmuuskin pysyy hanskassa ja asiakkaat tyytyväisinä.


Todellisuudessa toimitusketjun hallinta ei usein ole paritanssia eikä palkintoja jaeta. Toimitusketjun kanssa työskentelevät kertovat, että tanssipari ei tee yhteistyötä, läpinäkyvyyttä ei ole, eikä tieto kulje. Heidän mielestään homma tuntuu ajoittain siltä kuin tanssisi liian pienissä kengissä. Mikä on pielessä? Lähes 90 % suomalaisista pk-yrityksistä käyttää tuotannon suunnittelun työvälineenä edelleen Exceliä. Miksi ihmeessä?


Mitä pitäisi tehdä, että tanssikisa voitetaan?


1. Ensin koreografia kuntoon. Luo selkeät vastuut ja toimintamallit.
Toimitusketjun kehittäminen kannattaa aloittaa vastuista ja käytännöistä: tanssiiko myynnin Timppa säkkijärven polkkaa ja tuotannon Masa samaan aikaan argentiinalaista tangoa? Eli kuka tekee, mitä tekee, miten tekee ja miksi tekee?
Selvittämällä roolit sekä luomalla selkeät vastuut ja toimintamallit, ohjaat toimintaa virtaviivaisempaan suuntaan.


2. Etene askel askeleelta. Treenaa, mittaa, opi ja paranna.
Mikä on toimitusketjusi tilanne? Mikäli tunnet yrityksesi laadun, kustannukset ja toimitustäsmällisyyden, hyvä. Jos et, ei hätää. Kaikki tieto on todennäköisesti saatavissa nykyisistä järjestelmistä pienellä vaivalla.
Tänä päivänä järjestelmien käyttö on onneksi jo sillä tasolla, että data on riittävän luotettavaa toimitusketjun hallinnan suunnittelu- ja seurantatarpeisiin.


3. Tue kehitystä. Kysy, hämmästele, kommunikoi ja oivalla.
Onko tanssivalmentajalla homma hallussa? Johdon tuki on avainasemassa onnistuneessa kehityshankkeessa. Liika monimutkaisuus saa sekoamaan askelissa.
Tiedä mihin ryhdyt. Tunnista ensin oikeat ongelmat ja selkeytä prosessit ennen työvälineen valintaa. Kuuntele, kysy ja oivalla. Valitse käyttäjäystävällisiä ratkaisuja tiedon hyödyntämiseen.


4. Ennakoi tulevaa, yhdistä eri datalähteitä.
Vaihtuivatko tahti ja askeleet kesken biisin? Osaatko ennakoida muutoksia?
Moni käyttää historiatietoa ennusteiden tekemiseen. Saat paremman tilannekuvan ja helpotat ennakointia yhdistämällä eri datalähteitä, kuten toiminnanohjaus (ERP), tuotannonohjaus (MES), asiakkuudenhallinta (CRM), myymälöiden kassatiedot (POS) ja asiakasennusteet (Excel).


5. Tee aitoa yhteistyötä. Ole läpinäkyvä. Jaa tietoa asiakkaille ja toimittajille. La La Land.
Tanssivalmentajan kannattaa toimia, eikä odottaa. Toimitusketjun hallinnan tanssitreenit tuottavat tulosta - todistetusti. Treenin myötä palaset loksahtavat kohdalleen, myynti kasvaa, toimitusvarmuus paranee ja varaston määrä pienenee.
Kun teet aitoa yhteistyötä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa, läpinäkyvästi ja tietoa jakaen, niin toimitusketjusi svengaa kuin La La land. Parhaiten treenaava, ketterin ja nopein tanssipari saa palkinnoksi tyytyväisiä asiakkaita.


Lähteet:
Järvenpää, E., Lanz, M. 2014. LeanMES: Tuotannonsuunnittelu ja -ohjaus suomalaisissa valmistavan teollisuuden yrityksissä. Nykytila, haasteet ja tarpeet.