Markkinointihankinnan kasvukivut – mitä murrosiän jälkeen?

Kirjoitettu: 01.8.2018

(Growing pains, Marketing Procurement is moving beyond the "misunderstood teenager" years) – suunnilleen näin World Federation of Advertisers, maailman mainostajien etujärjestö bloggasi noin kuukausi sitten.

Kysymys on varmasti aikeellinen, murrosikä ei aina ole mukavaa, ei ainakaan ympäristölle. 15-v tytön isänä jotenkin uskon tietäväni.
Mitä sitten murrosikä tai kypsymättömyys WFA:n mielestä markkinointihankinnassa on? WFA:n blogi on ohessa linkattuna, mutta minulle se on käytäntöä jokapäiväisessä työssäni:

1. Markkinointihankintaa ei monissa yrityksissä - joille markkinointi on kriittinen toiminto – ole lainkaan

2. Markkinointihankinnan kuvitellaan olevan yleistä epäsuoraa hankintaa kohdistettuna markkinoinnin kustannuksiin – ja onnistumista mitataan samoin mittarein

3. Focus on yksinomaan markkinoinnin säästöissä eikä tuotoissa – kustannuksissa eikä ROI:ssa, vaikka markkinointi pitäisi olla investointi jota mitataan tuotoilla.

4. Markkinointihankinta kuvitellaan perustetuksi ja toimivaksi kun se annetaan hyvän hankintapäällikön vastuulle – vaikka hänellä ei olisi mitään kokemusta sen enempää markkinointihankinnasta kuin markkinoinnistakaan. Kaikki pyörät odotetaan keksittävän itse ja onnistuminen on yhtä todennäköistä kuin jos markkinointipäällikkö korvattaisiin vaikkapa tehtaan käyttöpäälliköllä – tilanne on uudelle markkinointihankintapäällikölle kohtuuton ja epäreilu. Markkinointipäällikön korvaaminen käyttöpäälliköllä ei todennäköisesti edes tulisi kenenkään mieleen.

Tämänvuotinen Markkinointihankinta-aamiainen – 16.8 klo 8.00 -10.30 Sanomatalossa - pyrkii kohtaamaan markkinointihankinnan haasteita murrosiän jälkeen. CDO Kati Sulin DNA:lta puhuu yhteisestä teamistä jossa markkinointi ja toimittajat puhaltavat yhteen hiileen DNA:n brandin rakentamiseksi. VP Mika Hyötyläinen Nesteeltä kuvaa ROIn mittaamisen merkitystä markkinoinnissa. Paneelissa keskitymme siihen, mikä jarruttaa kategorian kypsymistä.

Ohessa linkki WFA:n blogiin: https://www.wfanet.org/news-centre/growing-pains/

Kirjoittanut:

Ismo Ojanen, CEO, Beaufort Marketing Procurement / hankintafoorumin johtoryhmän jäsen