Never-ending story - Vastuullisuustyö ei tule koskaan valmiiksi

Kirjoitettu: 16.8.2016

Never-ending story - Vastuullisuustyö ei tule koskaan valmiiksi

Istuin eräänä sunnuntaina juomassa aamukahviani, kun teini-ikäinen poikani kysyi ohi mennessään, onko kahvini tuotettu lapsityövoimalla. Kysymys saattoi olla puoliksi vitsillä heitetty, mutta sitäkin tärkeämpi. Hankin vuosittain tiimini kanssa Paulig-konsernin Kahvi-divisioonassa yli 50 miljoonaa kiloa raakakahvia noin 10 - 15 maasta. Tämä raakakahvimäärä edustaa noin 0,7 % maailman kahvintuotannosta. Joten miten kuluttaja voi varmistaa, että hän voi nauttia kupillisestaan hyvällä omallatunnolla?

Hankintaketjun vastuullisuus on minulle ’pavusta kuppiin’ -arvoketjun pitkäjänteistä kehittämistä taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristöä koskevat tekijät huomioiden. Konkreettisesti sanottuna teen töitä sen eteen, että jokainen osapuoli arvoketjussa saa riittävän toimeentulon ja ihmisarvon mukaisen kohtelun. Haluan myös varmistaa, että ympäristölliset edellytykset kahvinviljelyyn ovat tulevaisuudessakin olemassa ja poikani voi vuorostaan nauttia kahvikupillisestaan ja vieläpä hyvällä omallatunnolla.

Laadunarviointi kuuluu tärkeänä osana työhön, kahvimaistossa Brasiliassa toukokuussa 2016.

Roomaa ei rakennettu päivässä. Näin on myös vastuullisen hankintaketjun kohdalla. Pikavoittojen tavoittelun sijaan pitää olla pitkän aikavälin suunnitelma vastuullisten toimien osalta ja näiden toimien tulee nivoutua saumattomasti yrityksen strategiaan. Lisäksi hankintatiimillä ja niin sisäisillä kuin ulkoisilla sidosryhmillä tulee olla osaamista vastuullisuuden aihealueilta sekä sisäänrakennettu halu ja oikea asenne. Näin saadaan tunnistetuksi ne tekemisen kohteet ja toimenpiteet, jotka ovat merkityksellisiä nimenomaan omassa hankintaketjussa.

Arvoketjumme on pitkä ja hankala. En suostu ummistamaan silmiäni haasteilta, vaan teen kaikkeni epäkohtien poistamiseksi. Onneksi vastuuttomaksi koettu toiminta leviää nykyisin kulovalkean tavoin kaikkien osapuolten tietoon. Tietoisuuden lisääntyminen ja avoin keskustelu edistävät epäkohtiin puuttumista ja niiden korjaantumista.

Tulevaisuus on yritysten, jotka toimivat vastuullisesti jo tänään. Yhä suurempi osa kuluttajista vaatii yrityksiltä läpinäkyvyyttä ja konkreettisia tekoja vastuullisuuden edistämiseksi. Olisi uhkarohkeaa jättää nämä vaatimukset huomiotta.

Arvoketju pitää tuntea, Katariina vierailulla kahvinviljelijöiden luona Nicaraguassa marraskuussa 2015.

Katariina Ahon yritysblogia voit seurata täällä.

Katariina Aho

Kirjoittaja:
Katariina Aho

Katariina Aho, MSc (eng.), Sourcing Director at Paulig Coffee Division, is responsible for green coffee sourcing and hedging as well as sourcing of packaging materials and traded goods. She has a 20- years experience in coffee business mainly in sourcing and quality management. She also spent a year in Brasil in 2007-2008. Katariina Aho is a member of Paulig Coffee Division’s management team, and the board member of Finnish Procurement Professionals. She is extremely passionate of quality coffees and emphasizes building long term partnerships in sustainable value chains in her work.

Blogimme muut artikkelit