Uuden alussa

Kirjoitettu: 20.2.2017

Reilu Kuukausi uutena LOGYn palvelupäällikkönä on nyt takana. Tehtävänkuva on minulle uusi, mutta työ on ollut erittäin mielenkiintoista ja olen varma, että olen tehnyt oikean valinnan liittyessäni porukkaan mukaan. 18-vuotiaasta lähtien olen ollut eri yritysten logistiikkaosastolla tekemässä tulosvoittoista työtä. Suureksi ilokseni minun täytyy kuitenkin todeta, että LOGYä johdetaan bisneslähtöisesti kuin huippu yritystä, vaikka suurin missiomme onkin kehittää Suomalaisten yritysten logistiikka- ja hankintaosaamista. Suurena tavoitteenamme on löytää alan parhaimmat ratkaisut ja yhdistää oikeat yritykset. Kollegani ovat osoittautuneet huippuammattilaisiksi ja ennen kaikkea erittäin mukaviksi ihmisiksi. On hienoa päästä mukaan remmiin näin LOGYn juhlavuotena. Tänä vuonna juhlitaan LOGYn 60-vuotista taivalta ja hankintafoorumikin täyttää pyöreät 10 vuotta.


Ensimmäisten foorumeiden johtoryhmänkokouksien lähestyessä alkoi jo nimilistaa selatessa vähän jännittämään. Aika kovan luokan tekijöitä olisi paikalla. Johtoryhmän esittelykierroksen jälkeen jonka aikana johtoryhmäläiset kertoivat taustoistaan ja meriiteistään tuli tunne, että nyt on Peltola päässyt mukaan uskomattoman kovaan porukkaan. Odotan innolla päästä tuomaan omia näkemyksiä ja vaihtamaan ajatuksia tämän porukan kanssa. Tällaisilla konklaaveilla saadaan varmasti hienoja asioita aikaan. LOGYssä onkin tehty paljon asioita oikein, kun tällaiset porukat on saatu kasaan ja kaikki ovat vielä innolla mukana. Näinhän se onkin, LOGY on Suomen suurin logistiikka- ja hankinta-alan yhdistys, joka järjestää yli 100 tapahtumaa vuodessa. LOGY on myös luonut monia työkaluja ja ollut mukana lukuisissa kehitysprojekteissa. Käynnissä on nytkin useita todella mielenkiintoisia sekä hyödyllisiä projekteja ja olen innoissani, että saan olla näissä mukana.


Logistiikka ja hankintatoimi ovat myös tavallaan uuden alussa, vaikka ala onkin jo pitkään ollut olemassa. Niin kuin Jochen Thewes LOGY Conferencessa totesi, logistiikassa kehityksen aimoharppauksia ei ole vähään aikaan tullut. Viimeisin suuri keksintö on kontti, joka otettiin käyttöön jo vuonna 1956. Elämme digitalisaation murroksen kynnyksellä ja seuraavat kehitysaskeleet tulevat olemaan isoja. Täytyykin tulla pois hetkeksi nykyisestä jatkuvan parantamisen maailmasta, koska sillä saavutetaan pieniä kehitysaskelia parempaan, mutta suuret innovaatiot vaativat muunlaisen ajattelutavan. ”hehkulamppu ei ole kynttilän jatkuvan parantamisen tulos ” Oren Hariri


Mielenkiintoista on nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan: autonomiset ajoneuvot, robotiikka, tekoäly, 3d-printtaus, lohkoketju, IoT ja big data. Varastoilla alkaa näkymään jo älylaseja ja kohta työpariksi saattaa aamulla tullakin ihmisen sijaan robotti. Hankintatoimessa järjestelmät hallitsevat kategoriat ja luovat yrityksille jo hankintastrategioita sekä hoitavat kilpailutukset. Lisäksi tarjouksia kilpailutetaan huutokaupoissa. Onko tulevaisuudessa kone osakkeenomistajan paras ystävä vai onko ihminen joustavuudellaan edelleen kannattavin ratkaisu? Tällä hetkellä paras vaihtoehto taitaa olla näiden yhdistelmä. Miten pian ihminen ei enää kehitä konetta vaan kone kehittää ihmistä?


Jään innolla odottamaan mitä kehitys tuo tullessaan ja miten maailma tulee muuttumaan. Ainoa varma asia on, että se tulee muuttumaan. LOGYn verkostossa sinäkin pysyt parhaiten ajan hermoilla ja voit seurata kehitystä aitiopaikalta. Yli 4000 henkilöjäsentä ja 300 yritysjäsentä kertoo, ettemme voi olla ihan väärillä raiteilla.

Jussi Peltola
Palvelupäällikkö, LOGY ry