Lääkkeiden jakelu voi häiriintyä pahoin yksikanavajakelun takia

25.09.2017

Lääkkeiden jakelu voi häiriintyä pahoin yksikanavajakelun takia
YLE Uutiset, 25 Sep 2017, online:-
Suomen lääkkeiden tukkumarkkinat ovat melkein kokonaan Oriolan ja Tamron hallussa. Niiden yhteenlaskettu markkinaosuus on 98-99 %. Lääkkeiden tukkumyynnin liiketoiminnan ydin on ns. yksikanavajakelussa, jossa lääketehdas kilpailuttaa tukkurin, joka saa yksinoikeuden tuotteiden jakeluun. Käytännössä siis vain suurilla tukkureilla on mahdollisuus neuvotella isojen lääketehtaiden kanssa hinnoista.
Oriolalla on ollut ongelmia lääkejakelussaan, mikä on paljastanut liiketoiminnan heikon lenkin. Muilla toimijoilla ei ole vaikeuksiin ajautuneen tukkurin tuotteita, joten lääkejakelulla on mahdollisuus häiriintyä pahoin.
Pieni tukkuyhtiö Magnum Medical Finance Oy on sinnitellyt markkinoilla pitkään. Toimitusjohtaja Mika Huotarin mukaan monikanavajakelun riskit olisivat pienemmät kuin yksikanavajakelun. Viranomaisten ja lääkeyhtiöiden tulisikin miettiä yksikanavajakelun riskin pienentämisen keinoja.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtajan Juhani Jokisen mukaan jos apteekkien sääntelyä puretaan, tukkumarkkinatkin joutuisivat uuteen tarkasteluun. Suomen lääkemarkkinat olivat kooltaan 2,34 mrd. euroa vuonna 2016.
©M-Brain
Link to original article