Miten markkinointihankinnan tuloksia pitäisi mitata?

Kirjoitettu: 02.8.2019

Ainakin viimeisten 13 vuoden aikana, kun olen itse ollut vastuussa lukuisten johtavien markkinointiyritysten markkinointi-investointien tuottojen kehittämisestä, on markkinointihankinnan tehon mittaamisen yksipuolinen säästöpainotteisuus ollut loputtomien turhautumien käsin kosketeltava lähde. Kun markkinoinnin pitäisi olla investointi, on aika hankalaa perustella sen leikkaamisen tuovan säästöjä – ainakin ilman tietoa sitä miten investoinnit tuottavat.

Käytännössä on kuitenkin usein ollut mahdotonta todentaa, mitkä markkinoinnin investoinnit tuovat tuottoa, mitkä eivät ja kuinka paljon suhteessa muihin markkinoinnin investointeihin. Näihin polttaviin ongelmiin vuoden 2019 Markkinointihankinta-aamiainen pureutuu.

Sanoman Kati Alijoki kertoo markkinoinnin vaikuttavuuden mittaamisesta casena ”The Another Danish Guy”.

Tuomas Anttila Unileveriltä puolestaan avaa World Federation of Advertisers -organisaation ”Spring”- hanketta, joka pyrkii kehittämään markkinointihankintaa ja sen mittaamista arvo-, ei säästöperustaiseksi.

Annika Lundström ja Niina Karhu Muisti Groupista kuvaavat, miten markkinointi-investointien (ROMI – Return of Marketing Investment) tuottoja mitataan ja miten sen tuloksia käytetään markkinoinnin, tuotevalikoiman ja liiketoiminnan kannattavuuden ajureina.

Markkinointihankinta-aamiainen nyt kuudennen kerran Sanomatalossa, Töölönlahdenkatu 4:ssä torstaina 15.8 klo 8.30-11.00. Ilmottautumiset LOGYn sivuilta. https://www.logy.fi/tapahtumat/tapahtuma/hankintafoorumin-tapahtuma-markkinointihankinta-aamiainen-2.html

Teksti: Ismo Ojanen, CEO & Senior Partner, Beaufort Marketing Procurement Ltd.